PERSpectief
PERSpectief maakt werk van het recycleren van sterilisatiedoeken uit ziekenhuizen. Door bij te dragen aan een duurzame afvalverwerking van zorgmaterialen, willen we de circulaire economie in Brugge dat extra duwtje in de rug geven.
Steun dit project
Om het project verder uit te kunnen bouwen, organiseren we samen met Koning Boudewijnstichting en Growfunding een crowdfundingsactie.
Sympathisanten kunnen, in ruil voor toffe beloningen, een bedrag doneren dat integraal naar het project gaat. Ook voor organisaties en bedrijven hebben we interessante rewards, vooral gericht op duurzaamheid en inclusiviteit.
Met het geld dat we inzamelen:
- schaffen we een elektrische pers aan. Momenteel kunnen we de stroom van doeken niet aan. Er is te veel materiaal dat verwerkt moet worden. Bovendien is een elektrische pers makkelijk te bedienen door mensen met een verstandelijke of fysieke beperking, psychische problematiek of andere vorm van kwetsbaarheid. Zo wordt het proces toegankelijk voor iedereen.
- bouwen we het project verder uit. We gaan op zoek naar nieuwe partners, extra circulaire stromen en betrekken buurtbewoners bij het initiatief. We doen onderzoek naar welke rol we kunnen spelen bij andere afvalstromen in de zorgsector.
Duurzame afvalverwerking
Door bij te dragen aan een duurzame afvalverwerking van zorgmaterialen, willen we de circulaire economie in Brugge een extra duwtje in de rug geven.
Hoe gaat het in zijn werk?
Doeken die vroeger op de afvalberg zouden belanden, worden klaargemaakt om vervolgens verwerkt te worden tot plastic korrels. Gebruikte sterilisatiedoeken vanuit het operatiekwartier van AZ Sint-Jan in Brugge worden verzameld en komen terecht bij onze dagbesteding. Deze doeken bevatten nog stickers die niet mee kunnen gerecycleerd worden.
Dagbesteding doorloopt drie stappen om de doeken verder te verwerken:
- Ontstickeren: de stickers die zich nog op de doeken bevinden worden eraf gehaald.
- Plooien: dit gebeurt volgens een vast stramien.
- Persen: de geplooide doeken worden samengedrukt door middel van een pers om minimale plaats in te nemen.
De samengeperste doeken gaan naar een verwerkingsbedrijf in Harelbeke. Ze worden daar gesmolten tot plastic korrels. Deze korrels kunnen opnieuw gebruikt worden als grondstof voor diverse producten, zoals bijvoorbeeld een autodashboard.
Een warme ontmoetingsplek
Te veel kostbare materialen belanden op de afvalberg en worden verbrand. Met PERSpectief geven we de circulaire economie in Brugge dat extra duwtje in de rug. Tegelijkertijd creëren we een warme ontmoetingsplek voor buurtbewoners.
Brugse verenigingen en inwoners kunnen vrijwillig bijdragen aan het project. Tijdens open inloopmomenten met gratis koffie en thee krijgen buurtbewoners de kans om elkaar te ontmoeten en te verbinden.
De afstand tot arbeid verkleinen
Iedereen, ongeacht zijn of haar vaardigheden, kan actief deelnemen aan het project. Zo bieden we extra kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor sommigen kan dit een belangrijke, laagdrempelige stap zijn richting betaalde arbeid.